Turismul în Norvegia
Natura impresionantă a ţării este foarte importantă pentru turismul Norvegiei, întrucât ea atrage in fiecare an mii de turisti. Capul Nord şi Fiordul Geiranger sunt printre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. Foarte apreciată este Norvegia şi pentru posibilitatea practicării sporturilor de iarnă la înălţimi impresionante, precum si pentru coasta de vest, Hurtigruten, numeroase croaziere fiind organizate în această zonă. Ţara este impresionantă însă si din punct de vedere cultural, datorită renumitelor biserici de lemn unice în lume şi unor oraşe impresionante.
Fiordurile
Norvegia mai este numită şi Ţara Fiordurilor, deoarece unele dintre cele mai spectaculoase şi mai frumoase fiorduri din lume se întâlnesc aici, croazierele pe aceste fiorduri fiind foarte apreciate de turişti. Printre cele mai renumite fiorduri norvegiene se înscriu:
• Sognefjord – cel mai lung (204m) fiord din Europa şi al doilea din lume dupa Scoresby Sund din Groendlanda şi cel mai adânc(1309m adâncime maximă) fiord din lume. Din acest fiord pornesc mai multe brate laterale, cum ar fi Aurlandsfjord, Nærøyfjord(cel mai îngust din lume, inclus în patrimoniul UNESCO), Lustrafjord.
• Geirangerfjord – inclus şi el în patrimoniul UNESCO, este în acelaşi timp şi unul dintre cele mai renumite fiorduriale Norvegiei, cu privelişti încântătoare oferite de două dintre cele mai pitoreşti cascade : Brudesloret (Voalul Miresei) şi Desyvsostrene(Cele 7 surori); Lysefjord, faimos pentru peisajele muntoase inedite.
• Hardangerfjord – al doilea ca mărime din Europa, al treilea din lume. Este renumit pentru frumuseşea peisajelor primăvara şi zona gheţarului Folgefonna unde se poate schia pe toată durata verii.
• Stavangerfjord
Sporturile de iarnă
• Lillehammer – este una dintre cele mai vechi destinaţii pentru sporturile de iarnă ale Norvegiei, cunoscută şi pentru faptul că în anul 1994 aici au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă.
• La 13 km de Lillehammer se găseşte primul parc de iarnă din Europa, Hunderfossen Vinterpark, unde se pot practica mai multe feluri de activităţi şi sporturi de iarnă pentru toate vârstele.
• Holmenkollen – o parte a capitalei Oslo, foarte renumită pentru săriturile cu schiurile care au loc acolo. Pe arena de ski de la Holmenkollen s-au desfăţurat competiţii încă din 1892, când au fost prezenţi 10.000 oameni. În prezent, arena dispune de o capacitate de peste 50.000 persoane. Turnul de unde se fac săriturile este înalt de 60 m. S-a dispus însă demolarea complexului, pentru a construi unul şi mai mare, care să facă faţă standardelor necesare pentru a găzdui in 2011 Campionatele Mondiale Nordice de Ski.
• Hotelurile de gheaţă
Capul Nord
Adesea este considerat gresit cel mai nordic punct al Europei, dar este de fapt cel mai nordic punct al Europei Continentale (71° 08′ 02.835″ N), pentru că în Europa mai există un punct situat şi mai în Nord (71° 11′ 08″ N), şi anume Knivskjellodden, situat tot în Norvegia. Aceste limite sunt însă valabile numai în cazul în care nu se iau în considerare şi insulele îndepartate. Dacă includem şi aceste insule, cel mai nordic punct ar fi Capul Fligeli din Insula Rudolf, Ţara Franz Josef, Rusia (81° 48′ 24″ N). Capul Nord se găseşte la aproximativ 2100 km depărtare de Polul Nord şi la 520 km deasupra Cercului Polar. Capul Nord mai este denumit şi “Locul în care Soarele nu apune niciodată” sau “Pământul Soarelui de la Miezul Nopţii”, întrucât de la sfârşitul lnii mai până la sfârşitul lunii iulie soarele rămâne mereu deasupra orizontului. Perioada în care se pot observa cele mai frumoase peisaje generate de aurolele boleare este perioada cuprinsă între lunile septembrie-aprilie, deşi fenomenul are loc tot timpul anului. Din cauza poziţionării îndepărtate, pană la jumătatea secolului al XX-lea Capul Nord a fost vizitat doar de personale cu o situaţie materiala foarte bună. Acum însă mijloacele de comunicaţie şi infrastructura s-au îmbunătăţit şi Capul Nord a devenit una dintre principalel atracţii turistice ale lumii, fiind vizitat anual de aproximativ 200.000 de turişti din întreaga lume.
Sursă: http://ro.wikipedia.org/wiki/